De PVV schort voorlopig zijn publieke activiteiten op, zoals flyeracties. Dat heeft voorman Geert Wilders donderdag bekendgemaakt.
Hij noemt de laatste ontwikkelingen rond het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die ook hem beschermt, “enorm verontrustend”.
NRC Handelsblad meldde dinsdagavond dat agent Faris K. uit de beveiliging van Wilders contact heeft gehad met criminelen. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie die zich schuldig zou hebben gemaakt aan heling en aan het witwassen van crimineel geld.
De man was medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), een speciale dienst binnen de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie die onder anderen de leden van het Koninklijk Huis, diplomaten en bedreigde politici zoals Geert Wilders beschermt. Faris K. was geen persoonlijk begeleider van Wilders, maar zat wel in dat team en had toegang tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen.
Al eerder verdacht
Volgens het AD werd de agent uit het beveiligingsteam al eerder verdacht van integriteitsschendingen. Naar Faris K. zou volgens de krant onderzoek zijn gedaan toen hij nog voor een andere politie-eenheid werkte. Het AD haalt ook nog bronnen aan volgens wie de broer van de verdachte al eerder bij de politie zou zijn ontslagen omdat hij informatie had gelekt.
"Mijn hemel ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet?'', aldus Wilders in eerste instantie. Kort daarna liet Wilders weten dat de PVV de publieke activiteiten opschort "tot alle feiten met betrekking tot het onderzoek naar corruptie bij de DBB bekend zijn".
Faris K. is donderdag weer vrijgelaten. De rechter-commissaris oordeelde dat de man zijn proces in vrijheid mag afwachten. Dat wil zeggen dat hij donderdag na afloop van de zitting in de Haagse rechtbank naar buiten mocht lopen.
'Veiligheid Wilders was niet in gevaar'
Korpschef Erik Akerboom van de Landelijke Politie zei woensdag bij BNR dat de veiligheid van Wilders niet in gevaar is geweest. "De beveiliging heeft onze topprioriteit. We zetten alles op alles om de veiligheid van Wilders te garanderen", zei de korpschef.
Bij de DBB is met ontsteltenis gereageerd op de berichten over hun medewerker. "Dit is daar als een mokerslag aangekomen. Het is hartstikke pijnlijk", zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.
De Tweede Kamer eist opheldering van Rutte over het lek. "We willen een brief van Rutte", aldus D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Hij noemt het nieuws alarmerend en zegt mee te leven met Wilders. Ook andere partijen reageren onthutst.